onsdag, mars 10, 2010

Tilbake til bygda - Volum 2010

Vi liker gjerne å tenke på bygda som et oppkomme av litterære stemmer og historier; hva har ikke bygda å by på av snusk og fanteri, roadtrips og røverhistorier, nabotvister og lengsler, naturinntrykk og familiefeider, oppvekstdramaer og langsomme tanker i åkerkanten?

Mange kunstnere forsvinner til byen. Forfatterne og skribentene gjør også gjerne det. Der har de organisasjonene sine, møtestedene, vannhullene og opplesningsscenene. Forlagshusa ligger tett i tett, og Litteraturhuset har mange kvadratmeter, etasjer, ølfat og lokale og internasjonale forfatternavn å by på.

Imidlertidig er man ikke nødt til å dra til byen for å oppleve god litteratur. Nå er det ofte slik med lokale godbiter at de gjerne har vært en tur innom byen før de kommer tilbake til bygda; likevel er romanforfatterne og poetene nesten like "kortreiste" som brieosten fra Dovre: Det koster ikke så mye å hive seg på kollektivtransporten fra Oslo, og noen timer etter står forfatterne på ei scene nær deg. I dette tilfellet: i hjertet av Elverum.

Litteraturprogrammet for Volumfestivalen 2010 er nå klart, og byr på et vakkert & variert knippe av hedmarksnavn:

  • Sigmund Løvåsen
  • Rita Løvseth Sandnes
  • Lars Mytting
  • Line Blikstad
  • Kjersti Bronken Senderud
  • Sara Li Stensrud
  • John Rørdam
  • Helene Guåker
Sankthanshelga 24.-27. juni 2010 kan med andre ord bli ett av sommerens vakreste eventyr med kunstopplevelser, konserter, opplesninger og bokbad, festivalcamp, sene netter, utsikt over elva, klasking av mygg og klirring med flasker. For å sitere Elverumssangen: Blant furu og blant graner, der har vi fått vårt hjem.

Lytt til erfarne volumfolk: kom deg en tur på bygda, bli kjent med noe ukjent, ta sjansen på å bli glad. Jeg satser på å se deg der.

Omtale i Østlendingen

2 kommentarer:

Hilde sa...

Imponerande, Lina!
Har lyst å få til noko liknande i Syltedalen ein gong.
Håpar vi sjåast om ikkje så lenge.

Lina Undrum Mariussen sa...

Glømte jeg å nevne at jeg kan ordne med overnatting for potensielle fræmen-gjester? :-)

Heia Syltedalen, Hilde! Blir det festival der, trommer jeg sammen en elverumsgjeng og kommer.